Een internet-crimineel heeft een excuus… en u?

Data integratie speelt op veel plaatsen een rol, zelfs bij internetfraude. Om te begrijpen wat voor rol data integratie speelt in de poging tot internetfraude begin ik met een praktijk voorbeeld. In mijn geval, enkele dagen geleden.

Kodify-Data software integratie experts-Nederland copy

Chantal was uit op mijn geld

Na het plaatsen van een advertentie van een sporttas werd ik benaderd via WhatsApp of de tas nog te koop was. ’Chantal’, een jonge dame van een jaar of 15 zo te zien aan de WhatsApp foto en de manier van appen paste daar ook precies bij. We werden het snel eens over de prijs, waarna Chantal aangaf dat ze graag via haar bedrijf wilde betalen en daardoor wilde verifiëren of mijn bankrekening wel echt op mijn naam stond. Dat kon via een verificatie link die ik van haar kreeg toegestuurd, ook via WhatsApp. De link naar de betaalpagina die ik ontving om 1 eurocent over te maken ter verificatie zag er zo op het eerste gezicht zeer vertrouwd.

Het gaat vaak door ‘het moment’ fout

Gelukkig had ik vrij snel door dat het niet in orde was. Want hoewel grafisch gezien de betaalpagina’s identiek oogden, zag ik uit een ooghoek dat ik op een vreemde url was belandt. Zo subtiel en eigenlijk ook best wel fascinerend om vervolgens gepushed te worden om de betaling vooral snel te doen. Zie ook een screenshot van onze WhatsApp-conversatie. Inmiddels weten gelukkig steeds meer mensen dat online-criminelen ontvangen autorisatie-gegevens gebruiken om een geldbedragen over te sluizen naar hun rekeningen. Toch lees je nog te vaak dat mensen zich door ‘het moment’ hebben laten verrassen. Bij mij is het gelukkig niet zover gekomen.

Realtime zou een crimineel helpen

Kodify-Data software integratie experts-Nederland copy2

De vraag is nu welke rol integratie kan spelen binnen een dergelijke hackpoging? Het zit hem in de laatste stap: de internet-crimineel zal in veel gevallen de verkregen gegevens handmatig moeten overtypen vanuit de fake betaalwebsite naar een echte iDEAL-omgeving. Daar heeft hij even tijd voor nodig en dat verklaart het ‘even wachten’ schermpje. Gelukkig duurt dit soms zo lang dat een bankrekening nog tijdig kan worden geblokkeerd. Voor een internet-crimineel is het natuurlijk veel efficiënter als hij via een integratie de gegevens van de fake betaalwebsite realtime door had kunnen geven aan een iDEAL-omgeving. Gelukkig is het in de praktijk voor buitenstaanders zeer lastig om samen te werken met een IT-afdeling van een financiële instelling.

Doet u het nog: bedrijfskritische data handmatig invoeren?

Een internet-crimineel heeft wel een excuus om zo inefficiënt te werken , maar wist u dat binnen heel veel organisaties bedrijfskritische data nog steeds handmatig wordt toegevoegd aan legacy-systemen. Vaak met grote gevolgen van dien, want het blijft mensenwerk. Handmatige processen vergen bovendien waardevolle kantoortijd van medewerkers. En uw medewerkers ervaren het ‘inkloppen van data’ een tijdrovende processen dat werk een stuk minder leuk maakt. Dit is anno 2020 echt niet meer nodig. Wilt u meer weten over de voordelen van data-integratie?

Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag persoonlijk de oplossing én het rendement.